Европейският парламент ще обсъди в сряда следобяд арестуването през март тази

...
Европейският парламент ще обсъди в сряда следобяд арестуването през март тази
Коментари Харесай

Бойко Борисов проникна в дневния ред на Европарламента


Европейският парламент ще разиска в сряда следобяд арестуването през март тази година на ръководителя на ГЕРБ и някогашен министър председател Бойко Борисов. В дневния ред на започващото през днешния ден съвещание на евродепутатите в Страсбург тематиката попада под заглавие  " Незаконно задържане на лидера на опозицията в България ". В известие на Екологичен потенциал се прецизира, че разискването е " по настоящ въпрос, по искане на политическа група, в наличието на Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз ". Политическата група, в която попадат евродепутатите от ГЕРБ, е Европейската национална партия (ЕНП).

Съгласно член 162 от правилника за дейноcтта на Екологичен потенциал на всяка месечна сесия един или два интервала, всеки от които с минимална дълготрайност 60 минути, се дефинират в плана на дневен ред за разисквания по настоящ въпрос от главен интерес за политиката на Европейския съюз. Всяка политическа група има правото да предложи настоящ въпрос по собствен избор за най-малко едно такова обсъждане на година. Председателският съвет подсигурява заслужено систематизиране сред политическите групи в границите на една година при упражняването на това право.

Политическите групи изпращат настоящия въпрос, определен от тях, в писмена форма на ръководителя преди съставянето на окончателния план на дневен ред от Председателския съвет, който определя времето за такива разисквания. Той може да реши с болшинство от четири пети от членовете на Екологичен потенциал да отхвърли въпрос, показан от група.

Въведение към разискванията се прави от представител на политическата група, която е предложила настоящия въпрос. Разискванията завършват, без да се приема резолюция. Таво значи, че няма да има гласоподаване по тематиката в пленарната зала. След като приключат с разискването на Борисов, депутатите ще се заемат с нарушаването на човешките права в Украйна, Танзания и Никарагуа.

Също в сряда евродепутатите ще чуят речта на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за положението на Европейски Съюз. Ще бъдат наранени въпросите за поддръжката за Украйна, глобите против Русия, ограниченията за обезпечаване на енергийните доставки за Европейски Съюз и за ограничение на зависимостта от съветските изкопаеми горива, за цените на енергоносителите.

За този ден е планувано и разискване в Европарламента на заплахата от тежко нарушаване от страна на Унгария на полезностите на Европейски Съюз. Унгария към този момент не може да бъде възприемана като пълноправна народна власт, съгласно евродепутатите, се показва в известие на Екологичен потенциал, представено от Българска телеграфна агенция. В проектодоклад, който съдържа обзор на събитията, настъпили откакто Екологичен потенциал задейства член 7 от контракта за Европейски Съюз преди четири години, евродепутатите декларират, че европейските полезности са непрекъснато застрашени в Унгария. В четвъртък се планува отчетът да бъде подложен на гласоподаване и се чака да бъде подкрепена оценката, че демокрацията и главните права в страната са се влошили в допълнение след 2018 година. Очаква се Екологичен потенциал да призове да бъдат спрени средствата за икономическо възобновяване за Унгария, до момента в който Будапеща не извърши рекомендациите и правосъдните решения.

Кирил Петков: Ще го надигнем на съд

Разбирам, че Европейската национална партия, в която членуват евродепутатите на ГЕРБ, е настояла Европейският парламент да разиска на следващия ден (в сряда - б.р.) ареста на Борисов през март тази година. Няма да разясня дали е обикновено европейските институции да бъдат намесвани в предизборната акция в България, нито ще разясня обезверения ход на Борисов да прибегне до ЕНП, с цел да почисти репутацията си пред милионите жители в България, разочаровани от неговото ръководство, разяснява някогашният министър председател Кирил Петков във фейсбук, представен от БГНЕС.

Но ще заявя доста ясно: твърдо сме решени да надигнем Бойко Борисов пред съда. Борисов управляваше България 12 години. Това са 12 години на безконтролност, корупция, схеми с пачки и кюлчета. Затова след 2 октомври желаеме да реформираме Антикорупционната комисия, тъй че да преследва корумпираните и да тръгне по пътя на парите на Борисов, споделя Петков. Това е единственият вероятен път пред България, в случай че желаеме да спрем да бъдем най-бедната и най-корумпирана страна в Европейския съюз. Дали Борисов в последна сметка ще влезе в пандиза? Сигурен съм в едно: това няма да се случи, в случай че нашите политически съперници завоюват изборите, разяснява още Петков. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР